Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 15 minuten


Ingrediënten:
* Zalmfilet met huid, stuk van ca. 8x15 cm
* Salt Plancha
* Viskruiden naar smaak (biijv. van Cape Herb & Spice) of zwarte peper
* Braai (barbecue), bij voorkeur met deksel

Bereiding:

1. Steek de braai (barbecue) aan. Je hebt tenminste 180 graden Celsius nodig. Zorg er voor dat de kolen goed gloeien en er geen vlammen meer zijn.

Zalm op een Salt Plancha2. Leg het Salt Plancha op het rooster boven de kolen. Laat het Salt Plancha ongeveer 5 tot 10 minuten opwarmen zodat het  dezelfde warmte heeft als de braai.

3. Bereid in de tussentijd de zalm voor. Zorg er voor dat er geen huid op de roze kant van de zalm zit. Dep de zalm droog met een droge doek en wrijf deze met mate in met viskruiden.

4. Leg de zalm nu met de huid naar beneden op het Salt Plancha. Let op: het Salt Plancha is heet!

Het Salt Plancha geeft je zalm een heerlijke smaak5. Laat de zalm ongeveer 15 minuten op het Salt Plancha liggen. Sluit het deksel van de braai (barbecue). Houd wel de temperatuur in de gaten van zowel de braai (180 graden) als de zalm. Dat laatste kan met een kernthermometer. Zodra de zalm een kerntemperatuur heeft van ongeveer 43 graden Celsius kunt u hem serveren.

Voor wat variatie kunt u de zalm bedruppelen met een beetje witte rum, voordat hij op het Salt Plancha gaat. Ook is het lekker om wat citroensap over de zalm te druppelen.

Let op: na afloop blijft het Salt Plancha nog geruime tijd heet. Gebruik daarom handschoenen als u het Salt Plancha van de braai (barbecue) of uit de oven haalt. Na gebruik kunt u het Salt Plancha met een plamuurmesje voorzichtig schoonmaken. Gebruik eventueel een schone, vochtige doek. Houd het Salt Plancha niet onder een stromende (warme) kraan, het zout zal dan gaan oplossen.

Bron: Crystalsalt.nl


Het filmpje hieronder geeft meer inspiratie voor het koken/grillen met Salt Plancha's: