Potjie met Lamsschenkel

Een lamspotjie kan worden gemaakt met hele schenkels, maar ook met lamsnek of anderen stukken vlees die geschikt zijn om te stoven. Ze smaken allemaal ongeveer hetzelfde , maar als het om presentatie gaat, zijn hele schenkels het mooist. Gebruik geen lendenkarbonades of koteletten voor een potjie. Die zijn te zacht en vallen ui elkaar.

Benodigheden

(Voor 6 personen)

 1 1/2 kg lamsvlees met bot
 
(schenkel, halskarbonade of ander stooflamsvlees- gebruik je schenkel, neem dan 1 per persoon, ookal kom je messchien op een hogere gewicht uit.
olijfolie of boter 
2 uien
(gesnipperd of in ringen)
3 teentjes knoflook
(gehakt)
gember
(qua volume net zoveel als de knoflook, gehakt)
1 stengel bleekselderij
(in kleine stukjes)
2 el van je favoriete garam malsa
(optioneel)
Zout en Peper
1kg tomaten
(met of zonder vel, in stukjes)
500g aardappelen
(krieltjes heel gelaten; grote aardappelen geschild en gehalveerd of in vieren)
ca. 5 wortels
(geschrapt en in stukjes)
andere geschikte groenten 
(bijv. sperziebonen, courgette, champions, paprika, zoeteaardappel - wrijwel alles mag)
verse kruiden
(bijv. petersellie, salie, rozemarein, tijm, oregano)
1/2 kop (125ml) vloeibare slagroom
(optioneel)

Werkwijze

  1. Zet een grote gietijzeren pot boven het vuur en verhit de olijfolie of boter. Voeg de uisnoppers, knoflook, gember en bleekselderij toe en fruit ze 2 minuten of tot de uien goudbruin zijn. Voor wat extra pit voeg je ook de garam masala toe. Zoals bij alle stoofpotten kun je het fruiten of bakken op het vuur doen,, waarna je het potjie laat sudderen met wat hete houtskool eronder.
  2. Voeg de stukken lamsvlees toe en braad ze rondom aan. Als de pot teheet is en het vlees dreigt aan te branden, voeg je een sceut wijn of water toe. Strooi nu ook zout en peper over het vlees. A;s de stukken vlees rondom bruin zijn, voeg je de stukjes tomaat toe.
  3. Leg het deksel op de pot en laat een uur stoven
  4. Voeg na dat uur de aardappelen en stukjes wortel toe, boven op het vleess, plus alle andere groenten die een tijd moetem meestoven ( zoals zoete aardappel of poppoen). Strooi er zout en peper over.
  5. Roer de stoofpot niet, maar check voorzichtig of er genoeg vloeistof onder in de pot zit, zodat je potjie niet aanbrand. Weet je het niet zeker, voeg dan nog wat wijn of water toe.
  6. Leg het deksel terug en laat alles nog 1 uur stoven.
  7. Voeg dan alle groenten toe die je ook rauw zou kunne eten (zoals champignons, courgette en paprika).
  8. Leg het deksel weer terug en laat de stoofpot nog een half uur stoven.De totale bereidingstijd bedraagt 3 uur
  9. Neem de pot van de houtskool. Voeg de room en verse kruiden 5 minuten voor het serveren toe. Geef er rijst of - dat vind ik zelf nog lekkerder - verse stokbrood bij.

En...

  • Dit is een basisrecept voor een lamspotjie. Je kunt er hartenlust  mee experimenteren.
  • roer de stoofpot niet. Dan maak je de groenten stuk en kom je over als een amateur.
  • Aan het eind, vlak voor het opdienen, moet de stoofpot geen waterige vloeistof meer bevatten; onderin moet zich een dikke saus hebben gevormd. Je maakt tenslotte geen soep.
  • Dit recept is ook geschikt voor hertenvlees. Voeg dan een kop gedroogde vruhten toe.

Voor meer recepten van Jan Braai gaan naar http://www.onsgaanbraai.nl/braai-kookboek.html 

Bron: "BRAAI"  Jan Braai

Mbaula Green: http://www.onsgaanbraai.nl/braais-barbecues/afrika-stove/
Gietijzeren potten:http://www.onsgaanbraai.nl/potjies-gietijzer/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »