Hoender in bier potjie

We maakten het hoender in bier potjie tijdens de opnamen voor Man Bijt Hond. Een simpele maar lekkere potjiekos voor zomerse avonden. Bereidingstijd, inclusief voorbereiding, zo'n tweeënhalf tot drie uur.

(Voor 4-6 personen)

Ingrediënten
* scheutje olijfolie
* 6-8 kipstukken (poten, dijen of vleugels)
* kip- of barbecuekruiden, bijv. van Cape Herb & Spice
* 3 uien, geschild en in grote stukken gesneden
* 3 tenen knoflook, fijngehakt
* 6 aardappelen, geschild en in kwarten
(of een zakje krielaardappelen in de schil, schoongespoeld)
* 5-6 wortelen, in grove stukken
* zout en peper
* 2 takjes verse (of 1 tl gedroogde) rozemarijn
* 1 handvol zilveruitjes
* 2 laurierbladeren
* 2 á 3 flesjes bier (pils)

Verder nodig
* een Zuid-Afrikaans potjie of Dutch Oven (plat potjie)
* kolenvuur in een vuurschaal of braai, of bijv. in de Mbaula Green

Bereiding

1. Kruid de kipstukken met de kip- of barbecuekruiden en laat intrekken. Verwarm de kookpot op het kolenvuur en bak de kipstukken in de olijfolie, totdat ze mooi bruin zijn.

2. Haal de kip uit de pot en neem deze apart. Doe nu de uien en de knoflook in de pot en bak deze zacht tot geelbruin. Voorkom aanbranden. Kortom, liever minder hitte onder de pot dan teveel!

3. Schep nu de kipstukken terug in de pot, met daar bovenop de aardappels, wortels en zilveruitjes. Steek de laurierbladeren en de takjes rozemarijn ertussen. (Strooi de gedroogde rozemarijn er overheen als je dat gebruikt.)

4. Voeg lauw of voorverwarmd bier toe. (Als het bier te koud is, kan je hete pot 'schrikken' en barsten! Ook moet je pot langer opwarmen wanneer je koud bier gebruikt.) De kip en de groenten moeten voor zeker 80% onder het bier staan. Voeg zout en peper toe voor de smaak.

5. Laat je potjie nu zacht stoven voor minimaal anderhalf uur. Niet roeren! Als je het idee hebt dat je pot droog komt te staan, schenk dan meer bier bij. Je kunt er, voor meer smaak, ook nog wat (kippen)bouiillon bijschenken. Proef altijd even voor het serveren en voeg desgewenst nog zout of peper toe.

Variatie: probeer eens een handvol gedroogde abrikozen mee te laten stoven. Dit geeft, samen met de zilveruitjes, een heerlijke zoetzure tint aan je potjie. Voor een aanvullende zachte smaak kun je ook, gedurende het laatste halfuurtje, in stukken gesneden courgette mee laten pruttelen.

Tip: je pot moet niet borrelen, maar zacht ‘fluisteren’.

>> Bekijk hier de video van de Man Bijt Hond-opnamen



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »